Bedonderd! - Reisverslag uit Edinburgh, Verenigd Koninkrijk van Guido Goijens - WaarBenJij.nu Bedonderd! - Reisverslag uit Edinburgh, Verenigd Koninkrijk van Guido Goijens - WaarBenJij.nu

Bedonderd!

Door: Guido

Blijf op de hoogte en volg Guido

13 September 2007 | Verenigd Koninkrijk, Edinburgh

Als er ooit nog iemand zegt: "Vertrouw nooit iets dat over het internet gaat" dan kan ik nu niks anders dan daarmee instemmen. Het lijkt erop dat ook ik bedrogen ben, bedonderd. Lees hier het verhaal over het huis waar iemand anders bleek te wonen, de man die plotseling niet meer bereikbaar was, en de jongen die zichzelf en zijn bagage door half Edinburgh heeft heengesleept.

Die jongen, dat ben ik; de man, dat is Marco Monti, de huisbaas; het huis was nummer 11 aan Allan Park Drive, Edinburgh.

In de voorbereidingen voor mijn verblijf in Schotland, had ik een advertentie geplaatst op een kamerzoeksite. Tot mijn verbazing kreeg ik een reactie daarop van iemand die een kamer had. Uit een reeks mailtjes volgde een contract en twee belletjes, waarin het een en ander geregeld werd. Na het tekenen van het contract had ik er genoeg vertrouwen in dat het goed zat en heb ik hem £ 200,- opgestuurd. Eigenlijk had hij mij £ 400,- gevraagd, maar ik vond dat wat veel, en zou de rest betalen als ik de kamer had gezien en zag dat alles volledig te vertrouwen was.

Ik vroeg hem nog te reageren als het gelukt was met het ophalen van het geld, maar daarvan heb ik niks gehoord, maar ja, toen was ik ook op vakantie. Na de vakantie stuur ik weer een e-mail met nog wat laatste vraagjes, onder andere of dat hij me wel degelijk van het vliegveld komt ophalen, zoals hij beloofd had. Even later bedenk ik me nog eenv raag voer belastigen en stuur hem een mailtje daarover. Dat laatste mailtje wordt nog beantwoord, het andere niet, en dat was dan tevens het laatste wat ik van hem had gehoord.

De vrijdag voor mijn vertrek verstuur ik het mailjte nogmaals, met de uitdrukkelijke vraag het te beantwoorden. en op zondag volgt er nog een aansporing. Nog steeds geen gehoor. Op de avond voor het vertrek besluit ik dan toch de man te bellen. Hij had mij een nummer gegeven en dat draai ik, en nog een keer, en nog een keer, en n......... Geen verbinding, soms lijkt ie wel over te gaan maar wordt er niet opgenomen, en een adnere keer is het nummer niet beschikbaar. Ook de woensdag op weg naar het vliegveld en op Schiphol poog ik hem te bereiken, maar geen contact.

De spanning loopt door het wegblijven van gehoor stevig op. De slaap van de afgelopen nachten heeft er onder geleden en mijn humeur vast ook, maar dat zullen anderen beter kunnen zeggen. Toch bleef ik het beste hopen: hij zal wel op het vliegveld in Edinburgh staan, en het komt vast allemaal goed. Niets bleek minder waar.

De reis ging prima. Het afscheid van Mayke was toch best moeilijk en een paar traantjes heb ik toch moeten wegpinken. Maar ze zou over 3 en een halve week weer komen, dus het afscheid moest er toch maar van komen.

In Edinburgh aangekomen, hoopte ik nog steeds dat de man er zou zijn. Is het misschien die daar? Die zou het kunnen zijn? Maar allemaal gingen ze weg met andere mensen. Een uur later geef ik de hoop op. Ik zal zelf naar het huis moeten gaan, en dan zal alles wel op zijn plaats vallen, misschien is hij gewoon ziek, of overleden...Dat zou lastig zijn, maar wel een goede verklaring.

Gelukkig vertrok er een bus die vrij dicht langs zijn huis kwam vanaf het station. "One Pint" vroeg de buschauffeur. Ik dacht wat meot die man met bier, maar ik bedachte me vrij snel dat dit de Schtse uitspraak van "one Pound" moest zijn. Iets te vroeg was ik uitgestapt, en het slepen met de ruim 33 kilo bagage ging van start. Ik vind Allan Park al vrij snel. Het is een kleine wijk met verschillende Allan Park straten. Ik ga naar 11 Allan Park Drive en vindt de deur open: "zie je wel denk ik, ze zijn gewoon thuis". Uit goed fatsoen bel ik toch nog maar even aan. ER verschijnt tot mijn teleurstelling een man in de deuropening die duidelijk ouder is dan de 22 jaar, die Marco Monti zou zijn. Hij blijkt hem ook niet te kennen, en verwijst me naar de andere Allan Park straten, die ook een nummer 11 hebben. Een van die straten blijkt echter geen nummer elf te hebben en de op de andere twee is niemand aanwezig. Naar binnen glurend dacht ik wel al, dat het niet het beoogde huis kan zijn want de inrichting was duidelijk anders dan op op de gestuurde foto's. Een teleurstelling maakte zich van mij meester. Het besef dat er toch echt iets niet helemaal klopte kwam naar boven.

Maar dan verschijnen daar opeens de buren van de nummer 11 waar ik teleurgesteld voor me uit sta te staren. Ik vraag ze of ze weten wie er op nummer 11 woont. Ene Lindsey was het antwoord: duidelijk geen Marco of Monti. Die ze overigens totaal niet blijken te kennen, net zoals andere mensen uit de buurt. Na enige uitleg van de situatie mag ik mee naar binnen komen en gaan ze de universiteit bellen voor hulp. Ik wordt opgescheept met de oma en het zwaargehadicapte kind, terwijl de andere zoon en de moeder voor mij opzoek gaan. In de tussen tijd komt de dochter thuis en ook de vader. Uiteindelijk krijg ik de opdracht naar Pollock Halls te gaan, een groot studentenkamerscomplex. De vader brengt me met de auto naar de bus. Deze vertrekt voor onze neus, en de achtervolging wordt ingezet. Gelukkig kunnen we hem snel bij halen en houdt de vader de buschauffeur tegen terwijl ik mijn bagage uit de pak. Ze rijden er overigens allemaal aan de verkeerde kant van de weg, maar ja, hun stuur zit ook aan de verkeerde kant.

Bij de Pollock Halls kunnen ze me echter niet helpen. Ik ben geen formele student in Edinburgh, slechts een bezoeker en dus kunnen ze niks voor me doen, ik moet dus een herberg gaan zoeken.

Nadat ik met de bus weer in het centrum ben aangekomen, begint het echte gesleep met de bagage. Al een tijd niks meer gegeten en slechts twee kleine bekertjes water waren wel naar binnen gegleden. Mijn schouders beginnen het te begeven en natuurlijk was het schouderhengsel van de grootste en zwaarste tas al kapot gegaan. Om de twintig meter moet de tas even op de grond, voor dat ik mijn weg kan vervolgen. Een oud vrouwtje merkte heelnuchter op dat die jongen wel erg veel mee te slepen had. "praat me er niet van" was mijn gedachte, ik knikte echter vriendelijk, met waarschijnlijk een rood, bezweet, vermoeid hoofd.

Het eerste hostel was echter al vol voor de avond. En dus moest er weer naar een ander hostel gelopen worden. Op aanraden van Mayke had ik echter de avond ervoor een paar hostels op geschreven en ben ik naar de dichtstbijzijnde gestrompeld. Daar kwam de volgende grote hindernis: een stijle, smalle trap. Maar gelukkig was de moeite niet voor niks. Ik kon daar de nacht doorbrengen. Ik sleep mezelf en de bagage verder omhoog naar de kamer en plof daar eerst neer. Mijn humeur was toen verre van positief, het huieln stond me nader dan het lachen, lachen was voor het moment uit mijn woordenboek geschrapt.

Er zal echter nog gegeten moeten worden en ik moest mijn ouders en vriendinnetje nog even op de hoogte brengen. Nadat ik kort mijn telefoon had opgeladen, besloot ik eerst booschappen te doen en en telefoonkaart te halen. Toen ik daar van erug was, probeerde ik in een telefooncel te bellen, maar dat werkte toch niet. In de tussen tijd was Mayke zo ongerust dat ze het al zelf doet, en mijn telefoon gaat over. Op dat moment neemt de emotie het dan toch van de ratio en het doorzettingsvermogen over en houden mijn ogen het voor de tweede keer die dag niet droog. Ook het gesprek met mijn vader daarna gaat zwaar.

De dag sluit ik af met wat te eten, en een bezoek aan een internetcafe, waar ik nog even met Suus en May Skype en mam op msn heb. Uitgeput door de emoties, de spanning en het slepen val ik uiteindelijk dan toch in slaap in mijn bed in de herberg.
De eerste dag zat erop, maar het was een dag die ik niet meer snel zou vergeten.
En zo ver ik nu kan zeggen: "Vertrouw nooit iets dat via het internet gaat."

Gegroet, Guido

• 13 September 2007 - 18:53

May+Marjookje:

Hee Guido!
    Wat schrijf jij leuke verhalen! En daarmee bedoelen we dat je schrijfstijl zo leuk is dat we bijna genoten hebben van je verhaal. De inhoud is natuurlijk een stukje minder, of eigenlijk heel veel minder.
    Marjoke hoopt dat je dit berichtje wel vertrouwd, ookal gaat het via internet!
    Groetjes, Marjoke en Mayke

• 13 September 2007 - 19:21

Hein:

Eu neef!

Damn, tis idd niet echt een prettige binnenvlieger (letterlijk en figuurlijk)! Lijkt me idd wel heel erg stressen als je meteen zo laaghartig wordt belazerd!
    Maar ach, je moet maar zo denken, niet veel mensen zijn 1 dag weg en beleven al meteen zo'n spectaculair avontuur! En ach, nu is het klote maar later lach je erom moet je maar denken!

Groeten, Hein

• 13 September 2007 - 19:25

Femke:

ha die Guido,

wat een gedoe allemaal weer! Gelukkig komt alles altijd goed, zo ook dit keer, dat heb ik al begrepen van Mayke.

Ik hoop dat na deze valse start alles voorspoedig zal gaan!

Groetjes, Femke

PS En met Mayke gaat het ook weer goed ; ).

• 13 September 2007 - 19:31

Lidi:

Hoi Guido,
    we hebben met je meegeleefd gister en vandaag. Ik moet me aansluiten bij de dames M&M want het is inderdaad leuk geschreven , hier en daar wat droge humor en je wanhoop is er in te vinden. Toch zet je ondanks alle ellende door. Ik ben trots op je.
    Hopelijk gaat het na deze moelijke start beter en als ik de laatste berichten (die van vanavond) hoor,komt het wel goed
    hou je taai.
    groetjes, Lidi

• 13 September 2007 - 20:07

Cown:

Hej Guido

Wat een avonturen man! Heb je nu inmiddels wel al een kamer kunnen regelen? ? iig hoop ik dat het vanaf nu alleen nog maar crescendo gaat en dat er de volgende keer een verhaal met positieve inhoud te lezen valt.

Groetjes, Koen

• 13 September 2007 - 21:53

Tim C:

Heey Guido,

Sow wat een mooie lap tekst, alhoewel mooi. Zwaar begin van je avontuur, maar ik voel me altijd een stuk beter na een goede nachtrust en hoop dat jij dat geluk ook hebt.

Fijn dat je in ieder geval een plaats hebt om te slapen en veel succes nog daarginds.

Tim

• 14 September 2007 - 07:15

Ton:

Hé, zoon van me,

ik moet me bij enkele van de vorige reacties aansluiten. Je weet een slecht verhaal verdomde goed te brengen. Niet alleen jij had het even zwaar toen je met je vader aan het bellen was, het liefst was ik door de telefoonlijn gekropen, maar daarvoor heb ik net iets teveel omvang.
    Trots ben ik, en verder iedereen hier, echter wel, apetrots. Dat je toch maar WEER het doorzettingsvermogen hebt om verder te gaan met wat je van plan was en ik hoop en weet ook zeker dat het je zal lukken.

Je kan altijd nog op zoek gaan naar "Taggard", je weet wel die schotse detective, misschen dat hij die oplichter nog kan vinden.

Groeten, en tot horens, lezens of bellens.

Pap.

• 14 September 2007 - 08:06

Danielle En Rob:

Ha Gied,

Als eerste moet ik even krijt dat schrijven je makelijker af gaat dan vertellen. Terwijl je met schrijven ook alles wilt vertellen , zoals je met vertellen ook doet alleen...
    Ja je weet het denk ik wel.

zoals ik als had leten weten. Als je weet waar die man is dat laat het maar even weten dan kom ik hem wel even onderhanden nemen. Zoals een grote zus hoord te doen.
    Ik weet ook dat je ondertussen iets anders hebt gevonden.Hopen dat dit wat is. Zo komt je doorzettingsvermogen nog eens van pas. Ik ben trots om zo'n broer te hebben. En Rob als schoonbroer.
    Hou je Taai

groetjes Rob en Daan.

• 14 September 2007 - 08:40

Wouter:

Hey Guido!

Poeh, wat een vervelend begin zeg. Maar het kan nu eigenlijk alleen maar beter worden! Veel succes, maar vooral heel erg veel plezier gewenst de komende tijd!

Groeten,

Wouter (je weet wel, die andere Limbo uit Nijmegen van de minor oudheidkunde ;))

• 14 September 2007 - 11:26

Lili-an :

zo als ik heb gelezen is je start niet alte best ikhoop dat het veder goet gaat de groetjes van ons allemaal en veel sterkte

• 14 September 2007 - 11:35

May:

Danielle! Als we wisten waar de man uithing, dan had hij zijn goede adres opgegeven en was er helemaal geen probleem geweest. Maar als je hem dan toch onder handen wil nemen, wacht je dan wel even op mij?
    Ton en Ragnhilde: ook voor jullie is het natuurlijk heel erg vervelend om te merken dat het niet goed gaat met je zoon en dat je helemaal niks kunt doen om hem te helpen. Dat voelt heel machteloos. Gelukkig heeft deze jongeman een goede opvoeding gehad en weet hij van aanpakken in dit soort situaties, ook al voelt hij zich er slecht bij. En dat hij een doorzetter is, daar hebben jullie toch ook wel schuld aan! :)

Liefs, May

• 14 September 2007 - 11:56

Anja:

Jeetje Guido,

Wie had dit verwacht!? Hoop dat je je er over heen kunt zetten, en snel kunt gaan genieten van deze ervaring!

Veel succes met alles,
    groetjes Anja

• 14 September 2007 - 13:28

Damanty Rick Bas :

guido wij zijn jou verhaal gaan lezen .en daar schokken we van .maar hilde zei dat je nu wel een kamer heb.verder de groetjes van ons .rick bas freek iris damanty

• 14 September 2007 - 14:35

Rianne:

Nou, dat is niet echt het begin dat je je voorgesteld had denk ik.. Ik hoop voor je dat je je vanaf nu kunt richten op alle leuke en leerzame (natúúrlijk.. :) ) dingen daar.
    Heel veel succes! groetjes!

• 14 September 2007 - 14:47

Chantal:

Jo broertje, je moet schrijver woorden
    en dan wel dit soort boeken nee van die romein dingen:P
    broertje ben trots op je!

mijn danielle zei dat het wel alemaal weer goed kwam en daar heeft ze helemaal gelijk in.

Met jou komt altijd alles goed!
    en dat is maar goed ook
    ik mis je nu stiekem al

xx je zusje chan

• 14 September 2007 - 18:02

Suus:

haa gietje..
    alles komt wel weer goed hea.. en anders hebben we hier nog wel wat bedden over.. kweet alleen niet of je het er wel voor over hebt om 12 uur op een dag te reizen naar je uni:P..
    maar hier is alles nog rustig nu weer een weekendje vrij:)..
    groetjes suus en vinia..

• 15 September 2007 - 16:29

Jokadejo:

Wat een verhaal.
    Hadden het al van "schoonmama" gehoord.
    Sterkte en doe je best !
    Karin, Jozef, Demi en Job
    Enne, al die Kuna's opgemaakt in Kroatië ?

• 22 Oktober 2007 - 22:53

Rik:

Beste Guido,

Is dit waargebeurd? Dit is haast niet te geloven. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je die dag rot hebt gevoeld - heel erg rot. Gelukkig heb je het overleefd.